És innegable que la saturació turística és ara mateix un problema a nivell global en constant creixement i la quantitat en massa de viatgers fa mal al lloc d’acollida temporal, cosa que implica la pèrdua de la seva essència, de les característiques que els fan únics, a més de fer-nos la vida una mica més difícil als residents.
Fer una gestió adequada per evitar la saturació turística és un assumpte prioritari i moltes ciutats ja fa temps que mostren interès per tractar de posar solució a aquesta situació, encara que, evidentment, canviar el model turístic que ha imperat tants anys no és tan senzill.
Durant anys, l’apogeu del turisme ha anat, generalment, de la mà de millores a nivell econòmic i social per a la població local on es desenvolupava aquesta activitat. Tant ha estat el seu creixement, que avui en dia milions i milions de persones al món són turistes una o diverses vegades l’any. Però alhora, gràcies, entre altres aspectes, a la venda tan idealitzada i pràcticament com a parc d’atraccions de moltes destinacions turístiques, el turisme també ha causat i continua causant un nombre important de problemes, i els habitants d’aquests llocs s’han vist afectats. És per això que les polítiques públiques turístiques haurien d’aspirar a l’equilibri i a facilitar la convivència entre turisme, residents i medi ambient.
Amics del Carme, gràcies a la col·laboració de l’estudiant del Màster en Direcció i Planificació del Turisme de la Universitat de València, que realitza les seves pràctiques a la nostra associació, hem emprès un projecte de recerca sobre la percepció del turisme i com mesurar la saturació turística d’alguns barris de Ciutat Vella
Amb aquesta cerca volem analitzar la visió de la ciutadania que viu en aquests barris amb relació al turisme i l’impacte que els genera. L’objectiu és trobar indicadors que ens ajuden a identificar les zones turísticament saturades.
Us convidem a col·laborar responent a la senzilla i breu enquesta que trobareu a l’enllaç següent:
https://forms.gle/m95zvJk87Am9HZweA
Informarem sobre el projecte a mesura que obtinguem les dades.
Gràcies per la vostra participació.