Veïnat en Perill d’Extinció i el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella

Veïnat en Perill d’Extinció i el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella

Des de fa un any i mig, diferents col·lectius de la campanya Veïnat en Perill d’Extinció, hem col.laborat activament en tallers i en diverses reunions amb l’equip que redacta el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP-Ciutat Vella). Aquest pla té com a finalitat regular qüestions urbanístiques i socioeconòmiques que afecten la vida als barris de Ciutat Vella.

El pròxim 28 de juny de 2018 s’aprovarà el text inicial del PEP-Ciutat Vella. En la darrera reunió amb l’equip redactor proposàrem mesures necessàries perquè Ciutat Vella continue sent un districte preferentment residencial amb qüestions com la proliferació d’apartaments turístics i hotels a Ciutat Vella. És un dels elements centrals que ha de regular el PEP, amb la finalitat d’aturar el fort augment del preu dels lloguers i d’evitar l’expulsió del veïnat.

L’equip redactor es va comprometre a donar-nos resposta a les diferents peticions i a hores d’ara, no n’hem obtingut cap. Aquest silenci ens preocupa, ja que el PEP serà molt important en les dècades vinents. Considerem que la turistificació és un dels principals problemes que afecta a Ciutat Vella i el PEP ha de donar-ne solucions de manera decidida. Per tal de preservar el caràcter residencial davant de la pressió turística demanem les següents mesures:

  1. Declaració de Ciutat Vella com a Zona Turísticament Saturada (ZTS), incloent la totalitat dels barris de Velluters, El Carme, el Mercat i la Seu-Xerea sense excepcions.
  2. Suspensió definitiva de llicències d’hotels i d’edificis d’apartaments turístics sense cap mena d’excepció: incloent-hi “els edificis singulars” i les llicències en tràmit no atorgades.
  3. Inspecció i clausura d’aquells habitatges d’ús turístic actualment inscrits al Registre autonòmic, però en situació irregular d’acord al PGOU municipal i l’exigència d’una autorització explícita en els estatuts de les comunitats de veïns.
  4. Inclusió del Registre de Solars d’Edificació Forçosa i la catalogació de l’habitatge públic previst en règim de lloguer per tal de promoure l’augment de població residencial i garantir l’accès a l’habitatge de veïnes i veïns.

Veïnat en Perill d’Extinció continuarem fent un seguiment molt de prop dels tràmits del Document Inicial del PEP-Ciutat Vella, promourem la presentació d’esmenes i al·legacions per garantir el caràcter residencial dels barris de Ciutat Vella i proposarem mobilitzacions per tal d’expressar públicament el nostre rebuig a l’estat actual de degradació urbanística i residencial que patim.

Aquesta declaració està sostinguda per diferents col·lectius socials i culturals de Ciutat Vella: Amics del Carme, Escoltem Velluters, Plataforma per la Muralla, Col·lectiu de Mares i Pares de Ciutat Vella, Endavant, Associació de Veïns El Palleter, Espai de lliure aprenentatge El Punt, Ateneu al Margen, Centre de Dia Amaltea, Ca Revolta, Falles Populars i Combatives, Associació del xicotet comerç del barri del Mercat, Associació Caleidoscopi i Ciutat Vella Batega.


Potser també t'agrada