Intervenció de Lluis Mira al Consell Local de Turisme del passat 10 de desembre
Estimades señores, estimats senyors del Consell Municipal de Turisme:
Des de la Junta de Districte de Ciutat Vella, hem escoltat amb completa atenció el balanç fet per VisitValència de les activitats efectuades al llarg de 2021.
Però entre les propostes i actuacions previstes per al proper any 2022 trobem algunes mancances que esperem que hagen sigut un lapsus i una ocultació involuntària dels reptes que cal escometre.
És completament necessari que l’ajuntament abandone la idea d’implementar una Ordenança sobre Habitatges Turístics Ocasionals que transformaria qualsevol habitatge en un apartament turístic, independentment del pis en què es troba i del barri en que es troba i del Pla Especial que hi haja en qualsevol dels districtes de València.
També és imprescindible que l’ajuntament active un pla d’inspecció per al 70% de l’oferta d’allotjament il·legal que actualment opera a València: cal l’exigència del certificat de compatibilitat urbanística per exercir dita activitat turística que pocs beneficis aporta.
L’amenaça constant que suposa la terciarització i la mercantilització d’un bé de primera necessitat com és una casa, una llar, un habitatge és un malviure constant en les zones turísticament tensionades que patim en diversos districtes valencians.
És evident l’alarma social en alló que des de l’ajuntament de València s’anomena “diversificació” o “deslocalització” de l’actual acumulació dels allotjaments turístics: Extramurs, Marítim, Russafa o Saïdia, a més de la malferida Ciutat Vella que sagna per totes les ferides.
Tampoc volem que s’obvie la hipocresia institucional dels nostres dirigents, de tot l’equip de govern de l’ajuntament i en concret de VisitValència que, mentre difon un missatge de “responsabilitat i sostenibilitat”, es vanta i s’enorgulleix del creixement continuat de les xifres dels visitants a València.
Poc, o gens, es preocupa de la destrucció del teixit social valencià: ja està servida.
Mentre l’ajuntament no pose mesures reals i efectives dirigides al decreixement turístic salvatge en què estem immersos i que promou amb el model actual de ciutat turística, haurà perdut la confiança de la ciutadania que percep una creixent gentrificació de barris residencials on els monuments són el decorat i el residents són els extres d’una pel·lícula que en breu qualificarem de dist pica. La vida quotidiana es fa insofrible, i davant la pèrdua del comerç de proximitat i l’augment de les molèsties de mobilitat i el soroll creixent de les terrasses a altes hores de la nit, a les persones que volen mantenir un nivell acceptable de salubritat en el seu entorn més immediat només tenen l’opció de deixar la casa on han viscut, deixar el projecte de vida que havien dissenyat per als propers anys i marxar a un altre barri on la convivència diària no siga una guerra contínua contra els entrebancs, les molèsties, els sorolls i l’ocupació desmesurada de l’espai públic.
Desitjariem que VisitValència abandonara el model de ciutat que proposa. Que Ciutat Vella no siga “Ciutat Mítica” o que es publicite com a un “Centre Comercial Obert”. El veïnat no vol viure en un centre comercial. Vol uns barris amables i propers, i no sentir-se com a objecte-consumidor de la voràgine consumista. Aquest és un model perjudicial per a la ciutat i per al veïnat resident: la conseqüència serà la despoblació del centre hist ric.
Proposem al Consell Municipal de Turisme que use part dels 7’5 milions d’€ per pal·liar els perjudicis de la indústria turística: la destrossa social que provoca.