Un projecte d’aparcament a reconsiderar

Sobre el pàrquing innecessari d’un hotel inconvenient al carrer Exarch

En plena crisi del turisme de masses en l’època postcovid19, l’empresa de teles “Julián López” ha fet pública la voluntat de canviar l’ús urbanístic dels edificis de próxima construcció als solars ubicats front a l’església de sant Joan del Mercat. De ser 50 pisos per a famílies, passen a convertir-se en un macrohotel i 25 apartaments turístics.

Aquest canvi d’ús suposa un colp al teixit social i veïnal de Ciutat Vella que està ja molt esfilagarsat. De fet, informes del propi ajuntament qualifiquen el districte “d’excessivament terciaritzat”.

El projecte de la UE4 (nom que rep l’actuació urbanística en dits solars) s’ha allargat quasi 15 anys amb constants modificacions que canviaven poc a poc l’urbanisme de l’entorn monumental fins desconfigurar-lo i deixar irreconeixible el traçat històric dels carrers dels Exarch, dels Valeriola i de la Boatella. El traçat històric s’ha perdut. L’ajuntament, al llarg d’aquests 15 anys, ha deixat perdre el traçat dels carrers del barri del Mercat que té un altíssim valor patrimonial.

A més a més, es pretén la construcció d’un pàrquing de 2 plantes, decidit l’any 2002. Aquest pàrquing estava projectat per a donar servei a les 50 famílies que augmentarien la població de Ciutat Vella.

La mobilitat motoritzada al Mercat ha canviat: s’han construït diversos aparcaments al carrer de la Llanterna, a l’avinguda de l’Oest, als voltants de Guillem Sorolla i el gran pàrquing de la plaça de Bruges, amb 5 plantes per a vehicles. A més, el pàrquing de Parcent podria passar a donar servei als residents perquè s’ha remunicipalitzat.

Expressem, per tant, tot el nostre recolzament a l’opinió de l’alcalde Joan Ribó que “no té sentit” un altre pàrquing al centre de Ciutat Vella i que cal revisar el projecte. Si l’aposta municipal és la d’una València més sostenible i verda, és incoherent i innecessari un altre aparcament soterrani.

Ver en Castellano


Potser també t'agrada