De nou el projecte urbanístic de la UE 4 i els Palaus de Exarchs a l’ull del debat sobre el futur de Ciutat Vella. Vaja per davant que a tots ens agradaria vore estos heroics palaus rehabilitats i els solars limítrofs construïts, però no a qualsevol preu, no de qualsevol manera.
El projecte inicial de construir 42 habitatges i rehabilitar uns palaus que guarden al seu interior algunes joies ceràmiques úniques de el patrimoni valencià, s’ha transformat en un proiecte de zona d’oci de 4.831 m2 al barri de Velluters, amb dos hotels, 42 apartaments turístics i l’artificial recreació de dues places a costa de destruir la trama medieval de carrers de més de mil anys d’antiguitat.
Aquest és el tema de fons pel qual alguns col·lectius com Amics del Carme ens oposem a un projecte que aprofundeix en la terciarització de la ja precària salut de Ciutat Vella, a més de desfigurar el seu passat. Aquesta oposició al projecte, lluny de ser una ocurrència sobrevinguda ve recolzada per quatre institucions que han emès sengles informes demanant que no es transforme la trama històrica dels carrers Exarch, Boatella i Valeriola: la Universitat de València (Departament d’Història de l’Art) , la Universitat Politècnica de València (Institut de Restauració de l’Patrimoni), el Consell Valencià de Cultura i la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València.
Però el propietari dels palaus i els solars sembla enrocat en una campanya “desinformativa” de la qual forma part la immensa pancarta que cobreix la seva façana. L’Ajuntament, amb encert, ha ordenat la retirada perquè no compleix cap funció de protecció i està prohibit fer servir les façanes d’edificis protegits per fer publicitat.
Però el tema de fons segueix sent el mateix, en el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP-Ciutat Vella), els solars i edificis d’ús residencial plurifamiliar tenen vetat el canvi d’ús a terciari hoteler.
El projecte de construir en els solars (la Unitat d’Execució número 4 * UE4 *) es presenta el 2005 per 42 habitatges d’ús residencial plurifamiliar (Rpf). Aquest projecte es modifica diverses vegades, però es mantenen els habitatges. Mai es va presentar un projecte d’hotel en els solars de la UE4. Per aquest motiu es va permetre construir un pàrquing per a residents (pàgina 78 de la memòria del 2005) quan encara el pàrquing públic del Centre Històric no estava ni en projecte. A més, aquesta concessió es condiciona normativament al fet que es construeixin habitatges; textualment: “aparcament col·lectiu, sempre que aquestes places tinguin una vinculació de caràcter real amb els habitatges a què serveixen”.
Encara som a temps de reconduir un projecte urbanístic necessari per al barri i per a la ciutat, per això seguirem encarint al propietari que desisteixi de la seva obstinació i torne al seu projecte inicial de construir habitatge, com també seguirem donant suport a l’Ajuntament de València perquè faça complir el Pla Especial de Protecció urbanística de Ciutat Vella.