Cloenda del projecte “Solars i Memòria” amb una xerrada col·loqui entre urbanistes i veïns i veïnes.
La creació d’habitatge, i en concret una intervenció decidida en la construcció d’habitatge públic és crucial en el manteniment de la població i en la recuperació de Ciutat Vella. Així de contundents es manifestaven els arquitectes i urbanistes Carles Dolç i Fernando Gaja en la seva intervenció al col·loqui final de Solars i Memòria.
Després de mesos de treball, vam acomiadar el projecte en una trobada amb aquests experts, grans coneixedors de l’urbanisme de la ciutat de València que van compartir amb el públic assistent la visió de la situació del barri.
La trobada, que va tenir lloc el dia 25 de gener passat a l’IVAM, va comptar amb l’assistència d’un gran nombre de veïns i veïnes que van gaudir de l’estrena del documental que s’ha realitzat sobre la memòria dels buits a Ciutat Vella, després de visitar-los a les rutes guiades que es van realitzar.
Per a Carles Dolç, encara queda molt per fer al barri: “Cal treballar en la recuperació de residents a Ciutat Vella. No en les condicions dels anys 50, sinó amb criteris actuals”. Per això és imprescindible promocionar la creació d’un parc d’habitatge públic que pal·lie el nou fenomen que va irrompre al barri fa 15 anys i que n’és una de les grans amenaces actuals: el turisme. “El turisme és un fenomen global amb conseqüències locals”, afirma Dolç. És un fenomen imparable, que obliga a posar límits als seus efectes. Ordenar el turisme és imprescindible passant, en primer lloc, pel mateix ordenament urbanístic, amb la limitació de creació de nous apartaments turístics i la concentració de places hoteleres. Va plantejar la necessitat d’una moratòria selectiva.
“La ciutat és molt gran, per què només certes zones han de suportar l’efecte del turisme?”. Per a Dolç cal obrir un debat públic en què la ciutadania i les autoritats polítiques dissenyen les accions i els límits per coexistir amb un nou model d’economia turística.
Fernando Gaja va dibuixar per al públic assistent alguns dels escenaris de futur del barri. “Encara que no siga tan atractiu electoralment com pavimentar carrers, cal que les autoritats s’impliquen a la creació de parcs d’habitatges públics. En els darrers anys s’ha invertit en espais públics que són actuacions molt més notòries i vistoses.
És imprescindible canviar la concepció actual de vivenda com a negoci a vivenda com a servei públic”.
Algunes de les persones assistents es van sumar a aquesta reivindicació al mateix temps que demanaven més respecte als residents. “Tenim un gran problema perquè a penes hi ha aquest tipus habitatge al barri, cosa que provoca que les famílies hagen de marxar a altres zones de la ciutat” va afirmar una de les veïnes de Ciutat Vella.
Gran part de la situació que travessa Ciutat Vella actualment és el resultat tant de decisions com d’indecisions polítiques que han portat a perdurar problemes i crear-ne de nous.
“Les ciutats no estan mai acabades. Van construint-se, a poc a poc, segons les circumstàncies de cada moment” va continuar Carles Dolç. “La ciutat és un conjunt i encara que hi ha d’haver voluntat política per al canvi, és imprescindible que la ciutadania estiga empenyent incansablement. La participació de la ciutadania és fonamental per aconseguir el barri que volem”.
El projecte Solars i Memòria es va desenvolupar entre el 24 de setembre i el 19 de novembre amb visites al Barri del Carme, les restes de la muralla islàmica, Velluters i La Xerea. Més de 200 persones han pogut recórrer els solars i racons d’aquestes zones buscant resposta a alguns buits que són presents al barri des de fa massa anys.
|| Dimecres, 25 de gener a les 19 h, a l’IVAM ||
Reprenem el darrer acte d’aquesta acció ciutadana amb un col·loqui perquè ens parlen sobre com imaginen el futur de Ciutat Vella.