Solars i memoria: conèixer el passat per imaginar el futur


Amb el quart i darrer passeig entre els recòndits carrerons del barri de la Xerea i la desolació que provoquen les immenses bosses de solars que ens van sortir al pas, finalitzem el primer cicle de visites guiades pels solars i cases en ruïnes de Ciutat Vella.

Amb el projecte SOLARS i MEMÒRIA, conèixer el passat per imaginar el futur, al llarg de quatre dies, 216 veïnes i veïns, majoritàriament de Ciutat Vella, hem recorregut els carrers dels barris del Carme, de Velluters, el Mercat i la Xerea a la recerca de la memòria que guarden aquestes anomalies urbanístiques, aquests buits sense ús específic excepte per acumular vegetació i oblit, també els hem recorregut intentant imaginar els futurs probables que els esperen.

El proper mes de gener, a l’IVAM, reprendrem l’últim acte d’aquesta acció ciutadana amb un col·loqui entre els arquitectes i els urbanistes, Fernando Gaja i Carles Dolç perquè ens parlen, precisament, sobre com ells imaginen aquests escenaris de futur.

Els solars segueixen sent el paisatge dominant a Ciutat Vella, com ho és des dels anys 60 i 70 que van començar a caure edificis sencers, de pura ruïna en uns casos o per demolició interessada en altres, però aquí segueixen 60 anys després.

Ciutat Vella ja no té la imatge grisa i envellida que va mantenir fins a finals dels 90, però les borses de degradació urbana romanen gairebé inalterables. Els 45 mil metres quadrats de solars del 2022, l’equivalent a 6 camps de futbol, encara dominen el paisatge i són gairebé els mateixos que hi havia 30 anys enrere. Les parcel·les sense construir no seran exactament les mateixes, però els buits continuen.

El soroll, la sobreexplotació de l’espai públic i, especialment, la inseguretat i la carestia de l’habitatge són les amenaces afegides que pesen sobre una Ciutat Vella que encara arrossega seqüeles de velles ferides. A barris com el del Mercat ara són més els apartaments turístics que els residents.

Recuperar veïnat, garantir habitatges i entorns habitables, fer front a l’especulació continua sent avui, com fa 60 anys, una necessitat inajornable per a Ciutat Vella.

Related Images:


Potser també t'agrada