Solars i memòria: Conèixer el passat per somiar el futur

Visites guiades a solars i cases en ruïnes a Ciutat Vella

El proper dissabte, 24 de setembre a les 11 del matí, arrancarà el primer dels quatre itineraris que hem organitzat per a recórrer alguns dels solars i racons de Ciutat Vella a la recerca de respostes sobre el seu origen, sobre les persones que allí vivien o treballaven i, sobretot, sobre allò que podria donar sentit a aquests llocs.

Alguns d’´aquests solars o espais en ruïnes tenen més de quatre dècades. Molts dels nostres veïns i veïnes sempre els han conegut així, com a llocs buits sense ús específic excepte per a acumular vegetació i oblit. Este és el motiu d’´aquest projecte finançat per la Conselleria de Participació: recuperar la memòria del lloc i pensar en estos espais com a llocs socialment útils.

Us convidem a participar en aquestes trobades i visites guiades per a aportar els vostres records, compartir les vostres vivències per a imaginar un futur diferent.

Ens agradaria que fos un exercici col·lectiu que posés en evidència l’anormalitat del paisatge que encara domina el centre de la ciutat i el desig de veure aviat aquests llocs transformats en cases per a famílies o espais de trobada i convivència.

SOLARS I MEMÒRIA, dissabtes 11 AM

24 setembre               Barri del Carme

La història del barri del Carme és inabastable i els seus carrers i edificis guarden, des de fa més d’un mil·lenni, una història rica, com  la dels històrics solars del Partit i Hort del Tirador. En aquest recorregut proposem una lectura d’aquests buits antics i presents, des de tres aspectes diferents:

El gremial: primitives fàbriques d’adoberia, de lli i cànem amb basses i dipòsits per a la maceració; artesans com els tintorers, soguers, peraires, blanquers, bordadors, cabillers, etc. oficis, molts d’ells desapareguts, però que encara avui romanen a la nostra guia de carrers.

L’industrial: des de mitjans del segle XIX es van anar instal·lant grans fàbriques principalment de manufactura llanera. Al seu voltant es van construir les que van ser les primeres vivendes obreres de la ciutat per allotjar els treballadors d’aquell primer gran enclavament industrial de la ciutat.

El religiós: A banda del convent de carmelites, dos edificis han determinat en gran mesura l’actual urbanisme del barri: l’antiga casa de la Misericòrdia; i l’església de Sant Miquel, tots dos desapareguts.

15 octubre                  Muralla islàmica

Més de mil anys d’història recorren els carrers del barri del Carme, alçant-se per sobre de la nostra mirada a més de sis metres d’alçada. Els valencians portem observant la gran muralla blanca que envoltava Balansiya des que s’aixequés entre els anys 1021-1061 i encara seguim comptant amb llenços i torrasses que s’han integrat a les cases i que ja formen part de la història d’aquest barri.

Bona part dels més de dos quilòmetres que es van construir han desaparegut. Bé per obrir nous carrers, ben fagocitada per edificis que han fet servir els seus murs com a part dels habitatges que es van construir i que s’han anat superposant als mateixos solars, una darrere l’altra.

En aquest recorregut seguirem el camí d’aquesta muralla i veurem els solars i els espais que hi ha i els buits i absències fruit dels enderrocs causats en bona part per la riuada del 1957. Contarem la història, la memòria del passat i el futur d’aquesta part del barri.

  5 novembre              Velluters

El barri de Velluters està històricament dominat per la seva activitat al voltant de la manufactura sedera. Al llarg de més de cinc segles, l’art major de la seda va ser el pilar econòmic, no només del barri, sinó de la ciutat. Innumerables habitatges-obrador configuraven el teixit urbà entre la casa de la Misericòrdia al nord, la plaça del Mercat a l’est, i l’Antic Hospital General del sud.

En aquest recorregut abordem la rica història del barri a través dels seus solars al voltant de dos nuclis principals: el primer, la plaça de la Bocha, governada a l’uníson per l’antic edifici que fou seu del Gremi de Fusters i un gran mural d’art urbà al mur del darrere del convent de l’Encarnació. Dos elements notables però que parlen poc del seu passat i de com es va convertir en el gran solar que avui contemplem; i el segon, de la gran bossa de solars a banda i banda dels carrers Vinatea i Beata, on destaca un petit habitatge de més de 300 anys.

19 novembre              La Xerea

Coneix aquest barri històric el nom del qual deriva del topònim àrab “sharia”, la Llei Islàmica. Un barri amb contrastos molt marcats, ple de carrerons en ziga-zaga, adzucats, refugis antiaeris, pous i importants bosses de solars que han deixat una empremta molt visible i reconeixible en un urbanisme de marcat caràcter medieval.

En aquesta ruta explorarem espais totalment desconeguts i inèdits i descobrirem com eren alguns dels edificis que s’aixecaven en aquests llocs, la tipologia d’habitatge present fins a principis del segle XXI i el passat i el futur de la Xerea a través de les fonts històriques i de les fotografies antigues que els participants podran veure in situ.

Una oportunitat única per posar en valor i rescatar de l’oblit un dels barris més desconeguts i menys visitats de Ciutat Vella i dialogar a peu de carrer sobre arquitectura, història, urbanisme i patrimoni.


COMPLETAT L’AFORAMENT

Per participar cal inscriure’s a
Formulari d’inscripció vàlid per a dues persones
L´’aforament està limitat a 25 persones `per itinerari,

Els fulls d’inscripció sempre estaran disponibles una setmana abans de cada itinerari.

Related Images:


Potser també t'agrada