Quo vadis Ciutat Vella? L’ajuntament ven 50 habitatges per fer apartaments turístics

La ciega entrega a la especulación y al turismo
llevaba tiempo dejando el centro de la Ciudad sin vecinos y sin libros.
Solo policías y gente desorientada
La noche fenomenal
Javier Pérez Andújar

El centre històric de València ha estat transformat de manera contínua en les últimes dècades. Hem passat de l’era de Rita Barberá embellint la ciutat i situant València en el mapa turístic internacional a l’era de Joan Ribó en què s’ha reverdit i s’ha transformat tecnològicament per convertir-la en referent de les tech-cities o smart-cities mundials.

Aquests canvis han estat impulsats pel consistori amb programes polítics completament oposats. No obstant això, i partint de premisses diferents, els aliats dels mandataris consistorials no han canviat. Són el poder financer, els grans lobbies, les grans companyies i els eslògans grandilocuents: “València, què bonica estàs!”, “Think Big”, “València Tech City”, i la paella, Bé d’Interès Cultural. Així, a colp de consignes publicitàries, els nostres responsables han aconseguit convéncer la pleb de les bonances de les seues actuacions i tindre-la contenta.

Però la realitat és més dura i sorprenent que els titulars i els eslògans.

Els residents de Ciutat Vella hem vist com en els últims anys els responsables de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament han remat avant i arrere amb el programa de polítiques que, en teoria, beneficien la residencialitat del centre històric. Però han fingit de tal manera que han actuat per pura convenicència.

Quan va començar l’elaboració del PEP, ens van embarcar en un procés participatiu on es demanava un fre efectiu a la turistificació de Ciutat Vella i la gentrificació de barris com el Mercat, la Seu, Xerea i Velluters. També es demanava la protecció del patrimoni històric de Ciutat Vella i modificar el planejament que permetia la destrucció i desaparició d’edificis històrics i de carrers medievals. Res d’açò va ser escoltat.

En els últims anys, i arran al pla ocult del departament d’Urbanisme d’afavorir el canvi d’ús residencial per ús hoteler de solars i d’edificis sencers, hem assistit tant a la venda d’edificis construïts per AUMSA destinats a habitatges socials (carrer de Recared) com a la venda de solars públics, on es preveia la construcció de 50 habitatges plurifamiliars i que ara es tramita per a apartaments turístics (carrer dels Exarch).

En els vells textos bíblics hi ha advertències de falsos profetes i la imatge del llop disfressat d’ovella.

“Així és que, pels seus fruits els coneixereu” (Mt 7:20).

Related Images:


Potser també t'agrada