Que restauren els palaus dels Exarch!!

El veïnat resident i l’associació Amics del Carme recolza la restauració dels Palaus dels Exarch

Veïnat, comerciants i Amics del Carme recolzen la restauració dels palaus i  la construcció en els solars de l’entorn. Tots, ajuntament i propietaris, haurien de fer tot el posible per a que este espai de gran valor patrimonial es recupere el més prompte posible per a la ciutat.

Estos dies llegim amb sorpresa i temor que, segons l’arquitecte de l’obra, ara els palaus corren el risc de desprendiments. Cal recordar les nombroses denúncies del veïnat: fotografies diàries durant un any de l’extracció d’escombreries sense cap llicència d’obra que done compte del que passa al seu interior.

Per tant, si hi ha deficiències estructurals, ha sigut perquè segurament s’han realitzat obres il·legals. En diferents ocasions la Policia Autonòmica, l’Ajuntament i la Conselleria de Cultura ha requerit al propietari entrar per fer una inspecció tècnica. Però la propietat no ho ha permés. És de lamentar que l’empresa Lova-Tres no done cap facilitat per obtenir la llicència d’obra.

Així doncs, no és del tot cert que hi haja demores en l’obtenció de la llicència de restauració dels Palaus o, al menys, no tot es culpa de l’Ajuntament. Van ser adquirits en l’any 2000 i no és fins a 2017 que es presentà el projecte.

Tot i aixó, el problema de fons d’aquesta llicència és que contradiu el projecte original. Els 50 habitatges i el pàrquing per a residents que hauria de construir-se, han desaparegut: el projecte presentat a valoració només parla d’hotels i apartaments turístics.

El projecte, tal i com s’ha presentat, no s’ajusta a les condicions actuals, ni a la normativa vigent, ni al conveni signat entre l’ajuntament i la propietat. Això ja ens porta a recomanar a l’ajuntament una revisió detallada pel perjudici que causaria al teixit social i comercial tradicional de Ciutat Vella el fet d’incrustar, no un hotel-boutique com s’ha dit alguna vegada, sinó un veritable hotel-resort de 10.000 m2 enmig del Centre Històric.

La tortuosa tramitació d’aquest projecte durant 15 anys, es veu enfosquida precisament ara amb la judicialització que planeja sobre l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de València. Es desconeix encara fins on arribaran les investigacions però els actors eren els mateixos, estaven ahí en algun moment de la llarga tramitació de la UE4.

Els terribles anys per al patrimoni urbanístic de Ciutat Vella es van viure durant el mandat de Rita Barberá com alcaldessa (1995-2015): es van enderrocar edificis en perfecte estat del perímetre de la UE4, es van comprar els palaus dels Exarch per la família de Julián López i es modifica dues vegades el projecte (2008 i 2012).

Però  va ser quan Alfonso Grau era vicealcalde (2011-2015), que es van modificar les normes urbanístiques (PEPRI) per adaptar-les al projecte presentat pel propietari dels solars. Aquesta desprotecció del Patrimoni Cultural catalogat com a BIC no va fer saltar cap alarma al PP quan governava ni al PSPV en l’oposició.

L’associació de veïns i comerciants Amics del Carme recorda que la denúncia al projecte de la UE4 i als solars annexos als palaus dels Exarch, es va realitzar el 2017 junt a ALTRES ENTITATS veïnals: l’associació de veïns del Mercat “la Boatella” , l’associació de veïns de Velluters “el Palleter”, l’associació de veïns del Barri del Carme i la Coordinadora d’Associacions de Ciutat Vella. A més, hi ha tres informes d’entitats consultives de la Generalitat Valenciana en matèria de Patrimoni Cultural que evidencien que el projecte destrueix patrimoni catalogat com a BIC.

A tots ens agradaria veure els Palaus dels Exarch restaurats, i els solars contigus amb habitatges de veïnes i veïns, tal i com era el projecte original abans d’enviscar-se. Però les declaracions de l’empresa promotora Lova-Tres, aprofitant les obres de la plaça de Bruges i la recent ocupació dels solars, semblem més orientades a intimidar a l’Ajuntament que a resoldre els punts negres d’un projecte que insisteix en la turistificació del barri en compte de recuperar veïnat, patrimoni, comerç de proximitat i fer més habitable Ciutat Vella.

Related Images:


Potser també t'agrada