Protesta contra l’expulsió de 16 famílies per a fer 32 apartaments turístics en el Botànic

 

Un centenear de persones es concentren en un acte al carrer Túria per a denunciar el cas i exigir respostes a les administracions

Fa algunes setmanes es feia pública la dramàtica situació de 16 famílies que estan sent expulsades de les seues cases al barri del Botànic per a fer 32 apartaments turístics. Els dos edificis ubicats en els números 49 i 51 del carrer Túria estan a punt de ser venuts i els actuals propietaris estan desnonant a les 16 famílies que hi viuen i als comerços i equipaments que s’ubiquen en els baixos.

Aquest matí, més d’un centenar de persones s’han concentrat en el carrer Túria per tal de denunciar aquesta situació i exigir una resposta de les administracions públiques que permeta a aquestes persones continuar en les seues cases. Han despenjat una gran pancarta on es pot llegir “El veïnat de Túria es queda”, amb la qual anuncien que aquest acte és l’inici d’una lluita col·lectiva que no acabara fins que no aconseguisquen la renovació dels seus contractes.

Mitjançant aquesta protesta, el veïnat ha anunciat que no s’anirà de la finca i que comença una lluita col·lectiva per a aturar la seua expulsió, però també per a denunciar la pressió immobiliària i turística que reben les zones de Ciutat Vella i Botànic, i evitar que tornen a repetir-se casos com aquest. Ho fan amb el suport de la PAH, Veïnat en Perill d’Extinció i EntreBarris, plataformes ciutadanes que porten anys lluitant pel dret a l’habitatge i contra l’especulació, la gentrificació i turistificació a València.

Han demanat als actuals propietaris la renovació de tots els contractes de lloguer per cinc anys a un preu just i assequible. A més a més, han exigit a les administracions públiques que prenguen partit i aturen l’expulsió del veïnat i dels comerços i la conversió dels edificis en negocis turístics. Assenyalen que existeixen mesures que les institucions poden dur a terme, com la compra de l’edifici acollint-se al dret de tanteig i retracte.

Amb aquesta protesta han reivindicat també el valor social d’un veïnat i d’uns comerços i equipaments que fan comunitat al barri del Botànic des de fa quatre dècades. Assenyalen que, si les administracions no actuen, s’expulsarà, entre altres, a una parella de persones majors que viuen de renda antiga i que porten 40 anys en l’edifici. També a equipaments essencials que compleixen una funció social fonamental i vertebren la vida comunitària, com és el cas d’una escoleta a la qual acudeixen molts xiquets del barri.


Potser també t'agrada