Els oblidats de l’estat d’alarma

En les últimes dues setmanes venim constatant la presència d’almenys 6 grups de persones sense sostre que deambulen pel barri, preferentment instal·lades en la plaça de Maroto, la plaça de Vicent Iborra, al carrer Hort d’En Sendra, plaça del Centenar de la Ploma, carrer del Pintor Domingo i la plaça de la Reina. Són persones que porten maletes, mantes, carrets de supermercat amb els seus estris, fins i tot tendes de campanya a manera d’improvisat alberg.

Ens han arribat queixes i denúncies de veïns que ens informen de les gestions realitzades davant serveis socials de l’ajuntament, missatges en xarxes socials, trucades al 112 i a la Policia Local, interessant-se sobre la situació d’aquestes persones i reclamant major atenció sobre elles i sobre els espais públics que ocupen (higiene, neteja, alimentació).

Així mateix, ens informa els veïnat, que en les gestions realitzades (missatges en xarxes socials, trucades telefòniques) no se’ls informa sobre quina és la situació real d’aquests grups de persones, ni quin tipus d’assistència se’ls facilita, sent molt contradictòria la poca informació rebuda.

Hem contactat amb algunes d’aquestes persones i ens diuen que són al carrer per no tenir allotjament. No obstant això, des de Serveis Socials (via Twitter i premsa) se’ns diu que sí existeixen places d’allotjament en albergs i centres d’acollida.

Portem dies sol·licitant a l’Ajuntament, i en concret a Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials, que atenga els grups de persones que deambulen pel barri, i ens informe del tipus d’assistència que es presta a les persones sense sostre a la ciutat, i en concret de l’atenció que es presta als sis grups detectats en els voltants del barri del Carme i del Mercat.

Considerem lamentable que l’Ajuntament de València, i particularment la responsable de serveis socials, siguen incapaços de donar una resposta coherent sobre com s’està gestionant l’atenció a aquests col·lectius, sobre si és cert o no que hi ha allotjaments disponibles i quin és el motiu pel qual aquestes persones estan desateses enmig d’un estat d’alarma i confinament social.

Fa uns dies uns veïns van ser víctimes d’una greu agressió on no fa més de tres mesos ja va ocórrer un contratemps similar. Som conscients que la solució no és fàcil, però una actuació més decidida de l’Ajuntament potser podria haver evitat aquests episodis. 

Pot ser també es podria haver evitat l’incendi que es va provocar dimarts passat dia 7 d’abril en el solar existent al carrer del Pintor Domingo, ocupat per persones sense casa. Va haver d’intervenir la Policia Nacional i una brigada de bombers.

El silenci envaeix els carrers dels nostres barris. Carrers que es mostren deserts la major part del dia. Però hi ha racons en els quals les males olors i la brutícia ens recorden que hi ha coses que, malauradament, no s’estan fent bé.

1 Comentari
  • Amics del Carme
    says:

    Amics ha recollit la preocupació generalitzada del veïnat de Ciutat Vella sobre l’estat de la salubritat del barri en aquests temps de confinament per la pandèmia COVID19. I així ens ho heu transmés, perquè han sigut moltes les queixes que últimament s’han fet entre el veïnat sobre aquelles persones que no compleixen el confinament, que es comporten de forma incívica o que, fins i tot, aprofiten la contingència per assetjar el veïnat o delinquir.
    És llarg llistat d’incidents ocorreguts en el mes que duem confinats: agressions físiques i verbals, incendis, robatoris, ús del carrer com si fora un excusat, etc.
    Per això, el passat dia 4 vam presentar una instància formal a l’ajuntament demanant tot tipus d’informació sobre l’assistència a aquestes persones i que s’extreme la neteja de diversos carrers per garantir condicions higièniques dignes.
    Hem aconseguit parlar amb Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials. Les nostres peticions es poden resumir en 2:
    – aquelles persones que no ingressen de forma voluntària en espais com La Petxina i altres, haurien de tenir un seguiment més proper per part del personal de l’ajuntament o d’ONGs, amb assistència social, mèdica i psicològica.
    – cal identificació i seguiment d’aquelles persones que presenten comportaments o pràctiques antisocials que podrien crear temor o perjudici en la seguretat del conjunt del veïnat com ocorre ara en alguns punts de Ciutat Vella. En casos greus, caldria considerar-se el confinament forçós amb ordre judicial mentre dure l’estat d’alarma.
    Per a qualsevol incidència, caldrà cridar a aquests serveis:
    CAST del Carme. Centre d’Atenció a Persones Sense Sostre: 962084747
    Horari: de dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00h.
    CAI del Carme. Centre d’Atenció a la Immigració: 962087423
    Horari: de dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00h.
    SAUS. Servei d’Atenció a Urgències Socials: 092
    A través de la Policia Local
    Per la seua part, la regidora Isabel Lozano s’ha compromés a:
    – demanar la neteja contínua dels carrers i les places que s’hagen vist perjudicats pel mal ús dels espais públics.
    – sol·licitar una vigilància més continuada de places porticades com la del Centenar de la Ploma, el carrer del Pou i el carrer de l’Hort d’En Sendra, entre d’altres.
    – traslladar l’assistència que actualment es presta en el Poliesportiu del Carme (repartiment de menjar, lavabos, serveis i dutxes) al Tram III del Jardí del Túria per descongestionar alguns espais públics a Ciutat Vella i no afavorir aglomeracions de persones.
    – iniciar les gestions administratives pertinents perquè, de forma conjunta amb la regidoria de Protecció Ciutadana i el regidor Aarón Cano, es puguen coordinar les actuacions apropiades per evitar comportaments individuals incívics que puguen esdevindre perillosos per al conjunt de la ciutadania.
    – proporcionar un canal de comunicació més fluïda entre el veïnat, Amics i la responsable de Serveis Socials de l’Ajuntament.


Potser també t'agrada