El moviment veïnal demana la retirada de l’esborrany de l’Ordenança d’Habitatges Turístics Ocasionals (HTO)


El regidor de l’Àrea de Turisme de l’ajuntament de València va convocar divendres 12 de novembre la comissió d’apartaments turístics del Consell Municipal de Turisme.

Van presentar (de nou, i ja van per sis vegades que el presenten) l’esborrany de l’Ordenança d’Habitatges Turístics Ocasionals (HTO), un nou tipus d’allotjament turístic al marge de la llei autonòmica.

En la reunió va quedar evidenciada la incapacitat de l’Ajuntament de València de controlar i fiscalitzar aquells pisos turístic que actuen fora de la legalitat. Ni tan sols són capaços de saber quina és la quantitat real d’oferta reglada i irregular, tot i la gran despesa que suposa la compra de big data a empreses privades sobre l’activitat d’allotjaments turístics.

Tenint en compte que hi ha una normativa autonòmica que cal fer complir, tant el regidor Emiliano García com Julio Olmos, coordinador de l’àrea de Desenvolupament Econòmic, van quedar en evidència quan digueren en la reunió que són molt difícils i costosos el control, el sancionament i el cessament d’activitats il·legals per a l’ajuntament de València, perquè cal coordinar diverses àrees de l’Ajuntament (!).

Alguns en la reunió van alçar les celles i van obrir els ulls quan es van quedar retratats.

Per què, aleshores, volen que tots els pisos de València puguen ser pisos turístics ocasionals si ells mateixos admeten que no són capaços de controlar allò que ja hi ha?

I allò que ja hi ha és fins un 80% de l’oferta d’apartaments turístics il·legals.

L’ajuntament de València es nega una i una altra vegada a fer complir la llei autonòmica que obliga a l’obtenció del certificat de compatibilitat urbanística per a exercir l’activitat d’apartament turístics.

Cal exigir-ho de nou, perquè en un informe de l’empresa Castro Consulting de 2019 s’indica que hi ha quasi 9500 apartaments turístics ofertats, mentre que l’ajuntament de València diu que no arriben a mil els apartaments amb el certificat de compatibilitat urbanística positiu.

El turisme afecta al dret a l’habitatge, primer amb els hotels i després amb els pisos turístics. El model turístic actual és salvatge, i creiem que cal un debat amb la participació d’agents socials i no solament de les empreses interessades en la transformació del Centre Històric en un parc temàtic.

És completament irresponsable d’un ajuntament que diu que es preocupa pel benestar de les persones, que transforme en apartaments turístics TOTS els habitatges de la ciutat, per crear més descontrol urbanístic, més desigualtat social, per promoure l’economia submergida i terciaritzar més encara els barris turísticament saturats.


Potser també t'agrada