La història de l’Àrea de Prioritat Residencial s’allarga molts anys, i ara està a tir de titular després de les últimes eleccions municipals.
En campanya electoral es van fer algunes propostes al respecte com la de
Ciudadanos (Giner promete eliminar las cámaras de la APR, EuropaPress, 19/05/23), però també del PP (Català promet apagar les càmeres de l’APR de Ciutat Vella, Actualitat Valenciana, 09/03/23) i VOX (Programa electoral de VOX en la ciudad de Valencia, Las Provincias, 26/05/23).
Però de les propostes estrella negacionistes com la d’apagar les càmeres, s’ha passat a “No sé si será necesario o no suspender el servicio” (Las cámaras de la APR de Ciutat Vella, SER, 05/06/23).
La nostra associació ha estat present des del primer minut amb la proposta ciutadana que en els Pressuposts Participatius de 2015 va fer-se a l’Ajuntament. Aquesta proposta popular i participativa de la ciutadania valenciana proposava, literalment, la “Limitació accés vehicles al barri del Carme”.
Sis anys després d’aprovar-se la proposta ciutadana de reducció del trànsit
oportunista pel centre històric, el sistema no estava en funcionament (Grezzi admite que las cámaras de Ciutat Vella aún no están en marcha, Levante-EMV, 27/05/21).
Finalment, en desembre de 2021 es va activar el sistema de control del trànsit oportunista a través de càmeres de lectura de matrícules autoritzades dins de l’Àrea de Preferència Residencial (Levante-EMV, 01/12/21).
Durant eixos anys, Amics del Carme va reunir-se diverses vegades amb els tècnics de Mobilitat i el regidor de l’Ajuntament per tal de perfilar els detalls sobre el sistema de control que es volia implementar.
No van ser pocs els desencontres en aquestes reunions perquè la proposta
municipal era molt restrictiva i el veïnat proposava se més flexible, facilitar els accessos als residents i reduir els recorreguts amb vehicles motoritzats dins de l’APR. De fet, podeu seguir la nostra preocupació sobre la moblitat a Ciutat Vella al nostre web.
Diversos col·lectius empresarials (Las Provincias, 23/04/23) van saltar quan
començaren a arribar les multes per infracció de la normativa de circulació que es posava en marxa. Açò demostrava que la campanya informativa del Govern de Ribó i PSOE no havia funcionat.
La desinformació i la desorientació era generalitzada. Prova d’això són les
nombrosíssimes multes en tràmit o l’allau de sol·licituds d’última hora. Els continus ajornaments i desmentits sobre la seua entrada en funcionament són la mostra d’una pèssima planificació que ha suposat una sobrecàrrega de treball innecessària per alpersonal de l’Àrea de Mobilitat i un estrès enorme afegit, ja que no tenien instruccions clares davant l’enorme diversitat de situacions no previstes a les que continuen donant resposta.
Malgrat tot aquest calvari, no hi ha dubte que hui Ciutat Vella és una altra, més saludable i, fins i tot, més amable. Segons les dades oficials, el trànsit de vehicles s’ha reduït més d’un 30 % i això, sense dubte, és una bona notícia i un gran mèrit de la proposta ciutadana i del treball de l’ajuntament.
No seria, doncs, gens raonable que es desconnectara el sistema que ha dut
beneficis com la reducció del trànsit motoritzat, la pacificació dels carrers del Centre Històric i l’augment de vianants en els carrers, fent-los més amables i passetjables.
Tampoc seria molt popular desfer i eliminar una proposta impulsada per la ciutadania i votada en els pressuposts participatius.
Quedem, però, a disposició de la nova corporació municipal perquè amb el diàleg i els acords, els residents a Ciutat Vella mantinguen les millores aconseguides en matèria de circulació de vehicles motoritzats. És indiscutible que el sistema funciona però és molt millorable en alguns detalls.