Les falles ja no són quatre dies. Són tres setmanes i resulten inaguantables per a molts ciutadans que pateixen les molèsties i perjudicis provocades pels batibulls d’aquestes festes.
Els carrers i places són les de sempre, però la festa ha crescut en tots els sentits.
Hi ha diferents problemes a solucionar:
– Limitar els nivells màxims d’emissions acústiques i vetllar pel seu compliment és una garantia de salut i seguretat indispensable per a tots, tant si es tracta de música ambient o d’una revetlla. Així mateix, l’excessiva ocupació de la via pública per llocs itinerants (food-tracks, mojiteries, gintoniqueries i altres comerços temporals de begudes alcohòliques) ha fet intransitable el centre històric. L’ajuntament ha demostrat molt poca empatia i consideració amb aquells que sofreixen el soroll.
– La mobilitat en el centre històric ha estat de total col·lapse. La vida quotidiana de valencianes i valencians es veu alterada durant diverses setmanes.
– El manteniment de la neteja i la higiene en les vies públiques ha estat impossible. Però també hi ha hagut agressions a l’arbratge urbà i al patrimoni històric valencià, vulnerant de les normes urbanístiques de protecció patrimonial per part d’algunes comissions falleres. Certament greu.
– Ha sortit a la llum també, a través d’un succés luctuós, la possible utilització irregular d’un habitatge residencial com a apartament turístic il·legal.
Per tot això demanem explicacions a l’ajuntament sobre el control i la supervisió realitzada per cadascun dels serveis implicats.
1. Necessitem saber quantes i quines són les inspeccions que per contaminació acústica s’han realitzat d’ofici per part de l’Ajuntament en les diferents celebracions de revetlles diürnes i nocturnes.
2. Quantitat d’autoritzacions per a activitats d’hostaleria (llocs de menjar i beguda) i llocs de venda de productes diversos per ocupació temporal de la via pública.
3. Inspecció a aquelles comissions falleres que han incomplert el Bàndol Faller per la celebració d’esdeveniments musicals vespertins i nocturns.
4. Informació sobre la concessió de llicència d’activitat d’apartament turístic en l’habitatge d’un novè pis des de la qual es va precipitar un jove de 22 anys en l’encreuament de l’avinguda de l’Oest i el carrer Editor Manuel Aguilar.
5. Explicacions sobre el descontrol d’afluència a l’entorn de la comissaria de la Policia Local de Ciutat Vella, sense la vigilància oportuna dels seus voltants.
Les nostres propostes són:
– Reducció a la meitat dels parades de menjar i beguda als carrers del Centre Històric.
– Denegar carpes sobre escocells. L’arbratge ha de quedar a 2 metres de qualsevol carpa.
– Desplaçar les revetlles a llocs delimitats fora del centre històric.
– Inspeccions diàries a les revetlles amb ambientació musical en compliment de l’obligatorietat d’instal·lar limitadors de so.
– Repensar la composició del veïnat en les comissions falleres.
Són molts anys els que portem demanant un control de bars, terrasses, carpes, revetlles i soroll… i l’Ajuntament no implementa les mesures oportunes per a erradicar aquesta xacra.
Haurem de demanar més transparència sobre les autoritzacions concedides per l’ajuntament, ja que en el portal web de l’ajuntament no apareixen les dades oportunes. L’Ajuntament de María José Catalá peca d’opacitat amb les dades públiques.
Any rere any, els valencians estan deixant de sentir les falles com una tradició. Només el sector turístic i els polítics treuen rèdit. Per als valencians són perjudicis, molèsties, brutícia, males olors, soroll, etc. Serà difícil desfer el camí de la turistificació de les falles. I amb les decisions i concessions que està donant aquest Ajuntament, serà pràcticamente impossible.
Dóna la sensació que les falles estan perdudes com a festa tradicional.