Com funciona l’Àrea de Preferència Residencial a Ciutat Vella


Davant la desinformació existent sobre el funcionament i l’abast de les noves mesures d’accés del trànsit rodat a Ciutat Vella hem preparat una guia resum que vos fem arribar en aquesta nota amb enllaços als recursos d’informació existents.

En primer lloc cal distingir entre ACCÉS i APARCAMENT

ACCÉS

Des d’octubre del 2021, al perímetre interior de l’APR només hi poden accedir els vehicles que prèviament han estat registrats al sistema.

Perquè un resident, propietari d’habitatge o plaça de garatge, comerç o llogater d’habitatge puga registrar el seu vehicle o els del seu interès per que pugan circular, prèviament ha d’haver sol·licitat una autorització d’accés al sistema.

Un cop acceptada la sol·licitud, la persona interessada pot gestionar l’alta de vehicles

APARCAMIENT

A Ciutat Vella tenim tres tipus d’aparcamiento reglats

  • Zona VERDA

Aparcament exclusiu de residents situat a la zona interior de l’APR.

S’ha de sol·licitar en primer lloc el corresponent distintiu. Els requisits d’aquest distintiu són estar empadronats a la zona i que el vehicle pagui l’impost de circulació a la ciutat, entre d’altres.

Posteriorment haurà de pagar un bo quinzenal o anual per fer ús de l’aparcament de 0:00 a 24 hores a les màquines expenedores

Amb el distintiu i el bo es pot aparcar indistintament a les zones verdes i taronja de Ciutat Vella tant de dia com de nit.

  • Zona TARONJA

Aparcament compartit entre residents de Ciutat Vella i vehicles en rotació.

S’ha de sol·licitar igualment el corresponent distintiu. Els requisits d’aquest distintiu són estar empadronats a la zona i que el vehicle pagui l’impost de circulació a la ciutat, entre d’altres.

Posteriorment haurà de pagar un bo quinzenal o anual per fer ús de l’aparcament de 0:00 a 24 hores a les màquines expenedores

Amb el distintiu i el bo es pot aparcar únicament a la zona taronja de Ciutat Vella. Els no residents només poden aparcar de 9 a 20 hores de dilluns a divendres i els dissabtes de 9 a 15 hores. Les zones taronja fora d’aquest horari són d’ús exclusiu per a residents

  • Zona BLAVA

Aparcament en rotació de 9 a 9.

Únicament requereix l’obtenció del bo d’aparcament a les màquines expenedores

Si a l’APR, però no en aquestes condicions

Un vehicle autoritzat de no resident pot accedir a la zona APR, però no pot aparcar a les places pintades de verd, de fet no pot aparcar en superfície, ja que totes les places són Zona Verda, només podrien aparcar a guals privats oa zones de càrrega i descàrrega.

Els vehicles dels residents fora de l’APR només poden aparcar a les zones taronja i blava, però el distintiu no els habilita per accedir a les places dins de l’APR

El lloc on estan col·locades les càmeres tampoc és el més idoni, especialment el de la plaça de Ciutat de Bruges que hauria de permetre que els vehicles que entren per error pogan capgirar la mateixa plaça sense la foto de rigor. El fet és que avui dia estem veient com determinats vehicles es colen per carrers de vianants sense control per esquivar les càmeres.

Amics del Carme sempre hem defensat mesures per restringir el trànsit rodat i afavorir el caràcter residencial del centre davant de la gentrificació de Ciutat Vella. Lamentablement aquestes mesures sí que frenen la pressió del trànsit, però també contribueixen a la gentrificació, a l’expulsió de residents ja que la divisió del barri en zones ens perjudica a tots, a comerciants i al veïnat.

Ens semblen mesures necessàries, però sense una informació clara i accessible s’estan convertint en un maldecap per a molts. Considerem a més que no estan pensades per “prioritzar els residents” com diu el títol, sinó per a la promoció turística de Ciutat Vella.


Potser també t'agrada