Caixers es queda!

BLOC DE VEÏNS I VEÏNES EN CIUTAT VELLA, RESISTINT FRONT A L’EXPULSIÓ I LA TURISTIFICACIÓ DEL BARRI

Good Capital Investment compra una finca sencera, produint l’expulsió del seu veïnat

Hui,  dilluns 30 de setembre a les 11h, a l’encreuament entre el Carrer Caixers i el Carrer Danses. Ha tingut lloc la denuncia pública del bloc de veïns i veïnes de CAIXERS, 2. on s’ha explicat amb detall la seua situació que estan patint.

El col·lectiu Veïnat en Perill d’Extinció ha convocat junt amb les veïnes i veïns del bloc de Caixers 2 una roda de premsa per exposar la situació de les veïnes d’aquest immoble i informar de la campanya i les demandes que conjuntament van a dur endavant per tal d’evitar els desnonaments d’aquesta comunitat arrelada al barri històric.

El veïnat de Ciutat Vella ha expressat en diferents ocasions i en diferents formats el seu malestar per l’expulsió constant de veïnes i veïns, vinculades al desmesurat augment dels lloguers i la no renovació de contractes; la compra descontrolada d’edificis per a ús turístic i els problemes de convivència que es generen, així com la manca de polítiques locals per promoure la permanència i augment de residents.

CAIXERS,  2  respon a aquestes lògiques d’expulsió de veïnat, en un barri que no pot permetre’s perdre cap veí ni veïna més i que es troba saturat turísticament. Good Capital Investment ha comprat l’edifici en el que viuen 7 unitats familiars diverses i on hi havien dos comerços  que ja han sigut expulsats. A cap de les persones que actualment viuen a Caixers 2 els volen renovar el contracte, incloent una dóna de 84 anys amb renda antiga i una família monomarental en situació econòmica vulnerable. Jesus, veí d’aquesta finca manifesta que “no es justo que nos tiren de casa, y nos arruinen la vida, lo que tenemos claro es que estamos juntos en esta lucha todos los vecinos, toda la comunidad”. El veïnat està tractant  de trobar alternatives habitacionals al barri, on d’desde fa anys han anat construint la seua xarxa comunitària , però ha estat impossible pels alts cost dels lloguers. Volem permaneixer en el barri on han crescut, han criat i han treball com ens diu la veïna més gran de la finca Tere de 84 anys “ llevo toda la vida viviendo aquí, es mi barrio, mi finca, mi piso, mis recuerdos y ahora mi familia, los vecinos y vecinas que vivimos aquí somos una familia”.

Aquest no és un cas aïllat, sinó més bé una dinàmica repetida tant a la ciutat com, en aquest cas específic, a Ciutat Vella. Per això veïnat en perill d’extinció i les veïnes del bloc de Caixers 2  han dissenyat una campanya per tal d’emfatitzar que  #Caixers2EsQueda, amb el suport del barri i de la ciutat (Entrebarris), ja que no és únicament una lluita de les veïnes per mantindre les seues cases, sinó que es tracta de la lluita del barri contra l’especulació i la turistificació.

Comunicat de Veïnat en Perill d’Extinció sobre #Caixers2esqueda

7 d’octubre 2019

Després de la roda de premsa del passat dilluns 30 i en relació a les informacions publicades en alguns mitjans de comunicació, volem fer saber que:

  • Les declaracions de les màximes autoritats de l’Ajuntament (Joan Ribó i Sandra Gómez) on asseguraven que l’edifici no es destinaria a apartaments turístics són, no només insuficients, sinó que , al nostre entendre, estan allunyades de la realitat. D’una banda, saben de sobres que no resolen l’emergència dels inquilins de #Caixers2 que se’n van al carrer siga quin siga l’ús posterior de l’edifici. D’altra banda, el fet de no autoritzar un canvi d’ús no garanteix que es mantinga el caràcter residencial, com ja sabem la gran majoria de veïns i veïnes de Ciutat Vella que patim la massificació turística malgrat les suposades restriccions. I, suposant que en última instància es mantiguera l’ús residencial, l’operació especulativa del carrer #Caixers2 resultarà en uns lloguers inasequibles per als residents actuals que se hauran d’anar de casa seua. L’Ajuntament no està donant solucions reals.
  • Aquestes declaracions –i fins i tot l’ús d’alguna imatge del veïnat- s’han fet estríctament amb un sentit partidista i propagandístic i, per tant, no demostren cap voluntat real d’ajudar el veïnat de #Caixers2. Ja que s’han afanyat a fer declaracions però no s’han molestat en posar-se en contacte amb nosaltres, convidem aquests responsables de l’Ajuntament a que vinguen a conéixer de primera mà els veïns i veïnes de #Caixers2.
  • Els veïns i veïnes de #Caixers2 no anem a desistir fins aconseguir una solució factible, que al nostre entendre passa només per la renovació dels lloguers a preu assequible de tot el veïnat o bé l’adquisició per part de l’Administració de l’immoble per destinar-lo a habitatge públic i garantir-hi la permanència dels i les inquilines.
  • Per últim, volem agrair els centenars i centenars de suports que el veïnat de #Caixers2 hem rebut. Un suport que també sovint ha vingut acompanyat del lament per estar patint situacions paregudes. Estem segurs que aquesta és una batalla de tota la ciutat per garantir la vida digna dels i de les habitants. Volem una ciutat feta per i per al veïnat i no un parc temàtic orientat al lucre d’uns pocs especuladors.     

Potser també t'agrada