- Les visites tenen l’objectiu de descobrir els projectes urbanístics que s’han emprès al barri i les conseqüències a la vida de veïns i veïnes del centre històric de València.
- Les dues visites guiades tindran lloc els dies 5 i 6 d’octubre a les 10.00 hores.
L’Associació de Veïns i Comerciants Amics del Carme ha organitzat dues visites guiades dins el marc del projecte Solars i Futur, que tindran lloc els dies 5 i 6 d’octubre a les 10:00 hores. Aquestes visites, que es faran pels solars més emblemàtics de Ciutat Vella, busquen aprofundir en l’evolució urbanística d’aquests espais al cor de València.
Després de l’èxit del projecte Solars i Memòria el 2022 que va despertar un notable interès entre els veïns i veïnes, Solars i Futur arriba com una evolució natural. Aquest projecte pretén tornar al debat públic la preocupació de les veïnes i veïns al voltant de la situació dels solars de Ciutat Vella i les seves repercussions a la vida quotidiana. “És habitual passejar per Ciutat Vella i trobar-se algun solar al final del carrer, o a la cantonada, al capdavall, encara en queden més de dos-cents. Sembla que el pas del temps ha convertit l’excepció a la norma”, afirma Teresa Revert, arquitecta i coautora d’un estudi sobre la situació urbanística actual del barri. “Els solars de Ciutat Vella són una oportunitat per revitalitzar els barris i fixar població resident, atraure veïnat a un districte on encara predomina, amb prou feines, l’ús residencial”.
Segons les primeres dades que ha aportat aquesta investigació, dels 24 solars que actualment estan en construcció a Ciutat Vella, almenys 8 són per a ús turístic davant dels 4 destinats a habitatge públic. “Cal recordar que el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP) té com a objectiu principal la recuperació del teixit residencial en considerar-lo una de les assignatures pendents de Ciutat Vella” afegeix Carlos Silvestre, arquitecte i coautor de l’estudi. Aquesta recuperació s’hauria de centrar a millorar l’oferta d’habitatge mitjançant dues accions específiques: la rehabilitació d’habitatges buits i edificis i l’edificació de solars. Tot i això, 4 anys després de la seva aprovació la superfície de sòl abandonat a Ciutat Vella s’aproxima a les xifres del 2004”.
Des de l´Associació Amics del Carme han expressat la seva satisfacció per l´interès que desperta el projecte: “La participació veïnal és clau per a la regeneració dels barris, i amb aquestes visites tornem a oferir un espai de reflexió sobre el futur de Ciutat Vella, un futur en què la ciutadania hi té molt a dir”. Així ho demostra l´adhesió al projecte d´altres associacions veïnals de la zona com l´Associació de Veïns de Universidad o Amics de Velluters, a més d´entitats com el Centre Municipal de Joventut Ciutat Vella o la Plataforma de Voluntariat de la Comunitat Valenciana.
El projecte Solars i Futur compta amb el suport de l’Ajuntament de València, a través de la subvenció de participació ciutadana, que permet finançar aquestes activitats de sensibilització i cohesió social al barri.
Les visites són gratuïtes, però atès l’interès suscitat a la passada edició, es recomana fer inscripció prèvia a través del web de l’associació [Formulari inscripció].