A Ciutat Vella no ixen els comptes, sobren solars i falten veïns


Aviat farà un any de l’aprovació del PEP de Ciutat Vella (Pla Especial de Protecció) i el panorama urbanístic segueix igual de estancat que quan va començar la seva tramitació allà per l’any 2018.

Molts racons dels barris històrics segueixen sent un erm de ruïnes i abandó. D’això donen compte un centenar llarg de solars i cases en estat ruïnós i 16 unitats d’actuació urbanística en un llimb administratiu, en total 44.134 m2 (l’equivalent a 4 camps de futbol) que ben bé podrien allotjar prop de 1.800 nous veïns.

Si a això afegim que mes d’un terç dels habitatges estan buits, que la construcció de tots els edificis d’habitatge públic estan aturats i que aquí l’únic maó que es mou és per construir apartaments turístics, és evident que Ciutat Vella es troba en un estat molt semblant a el de l’abandonament.

Ciutat Vella necessita veïns o es convertirà irremeiablement en un centre comercial decorat amb les ruïnes del que un dia va ser si és que l’Ajuntament no fa alguna cosa més a banda d’arreglar places.

Són necessàries mesures urgents per mobilitzar els buits que fan inhabitables nombrosos racons en els barris de Velluters, Mercat, El Carme, la Seu o Xerea. La mera aprovació del PEP, per si sola, no va a activar l’activitat urbanística, calen politiques específiques

Algunes propostes a considerar podrien ser:

  • Activa el Registre Municipal de Solars i Edificis a Ruïnes (RMSER) ​​i promoure expropiacions si no es construeix.
  • Crear una oficina pública d’informació, assessorament i gestió urbanística a Ciutat Vella que contribueixi a dinamitzar la gestió dels tràmits administratius i l’execució de terminis en les obres.
  • Promoure la construcció d’habitatge públic al sòl de titularitat municipal i, sobretot, començar el 2021, d’una vegada, les promocions públiques paralitzades.
  • Establir incentius a la construcció d’habitatge i penalitzar els solars

Però el que no seria comprensible és quedar creuat de braços mentre la gentrificació transforma el cor de la ciutat

L’ambulatori del Carme altra assignatura pendent

Un dels serveis bàsics indispensables en un barri és un bon centre de salut d’atenció primària i l’actual no compleix amb els estàndards de qualitat exigibles. Sorprèn que aquest tema tampoc figure en l’agenda de l’Ajuntament.

Si alguna cosa necessita Ciutat Vella per recuperar veïnes i veïns és un bon ambulatori de nova planta i no tanta edificació dotacional que sense residents arrelats l’únic que fa és contribuir a la terciarització.

Related Images:


Potser també t'agrada